Zindelijkheidstraining. Hoe krijg ik mijn kind op het potje?

Zindelijkheidstraining_MySunnyFace online Beloningssysteem

Op een gegeven moment is je kind toe aan zindelijkheidstraining. De gemiddelde leeftijd dat kinderen zindelijk worden ligt tussen de 2 a 3 jaar. Als jouw kind signalen afgeeft dat het toe is aan de zindelijkheidstraining kun je daar een start mee maken.

Zindelijkheidstraining is geen eenvoudige opgave voor ouders. Toch moet je daar ook weer niet te zwaar aan tillen. Eigenlijk komt het allemaal neer op geduld. Als je onderstaande spelregels aanhoud, zal je zien dat je sneller dan verwacht resultaat kunt boeken.

Zindelijkheidstraining. Hoe pak je dat aan?

 • Leg je kind duidelijk en in stapjes uit wat er van hem/haar tijdens de zindelijkheidstraining verwacht wordt.
 • Zindelijk worden kost een kind veel energie, begin daar dan ook mee tijdens een rustige periode. Bijvoorbeeld tijdens de vakantie.
 • Zet een eigen, liefst zelf uitgekozen potje naast de wc of op een andere voor het kind fijne plek. Je zult zien dat ze er op een gegeven moment zelf naar toe gaan om te plassen.
 • Zet je kind af en toe zelf op het toilet of op het potje en maak er geen probleem van als zij niet plassen. Probeer dit op regelmatige tijdstippen te doen.
 • Het kan helpen om je peuter mee te nemen naar de wc als je bijvoorbeeld zelf moet. Kinderen vinden het leuk om jou na te doen.
 • Als je kind ontlasting in zijn luier heeft doe het dan in het potje of de wc. Zo leert hij dat dat de plek is waar het naartoe moet. Laat hem als hij/zij wil dan zelf de wc doortrekken.
 • Zorg voor makkelijk zittende kleding. Ongelukjes zijn niet fijn en zeker niet als dit komt doordat zij zelf hun kleren niet snel genoeg uit kunnen krijgen.
 • Als je de indruk hebt dat je kind naar de wc moet, vraag hem dan of hij moet. Begeleid hem dan ook naar het potje of naar de wc.
 • Zodra je kind een plasje kan doen op de wc kun je beginnen met de luier overdag enkele uren uit te laten. Ze voelen dan beter wat een ongelukje inhoud en zullen dit als onprettig ervaren waardoor ze sneller geneigd zijn het de volgende keer op het potje te doen
 • Maar vooral: Heb geduld en blijf positief en beloon je kindje voor elke poging!
  Je kunt dit bijvoorbeeld doen met ons online beloningssysteem. Met MySunnyFace Beloningssysteem kun je jouw kind op een leuke manier stimuleren om zindelijk te worden. Een beloning doet het altijd goed en kinderen zijn dan geneigd meer hun best te doen om vaker op het potje of de wc te plassen. Voor elke poging kun je je kind via ons beloningssysteem een gouden munt geven. Deze score wordt bijgehouden op hun eigen gekozen beloningskaart. Als de kaart vol is kunnen zij kiezen uit een leuke beloning.

Hoe lang duurt het voordat een kind zindelijk is?

Als kinderen naar de basisschool gaan mag je ervan uitgaan dat ze in ieder geval overdag zindelijk zijn. Natuurlijk zullen ze af en toe nog wel een ongelukje hebben. Dit komt voornamelijk omdat zij het te druk hebben met spelen en daardoor hun plasje uitstellen. Als kinderen vanaf hun vijfde jaar het nog regelmatig overdag in hun broek doen is het wellicht goed om een afspraak met de huisarts te maken. Het kan zijn dat er dan een iets anders aan de hand is.

Jonge Kinderen worden eerst overdag zindelijk. De nacht duurt voor hun nog te lang en het lukt in het begin nog niet om de plas de hele nacht op te houden. Geleidelijk aan, meestal na een aantal maanden zul je merken dat ook de luiers ’s nachts steeds vaker droog zijn. Dan is het tijd om met de nachttraining te beginnen. Zorg voor een goede matrasbeschermer en je kunt aan de slag. Laat je kind voordat jij naar bed gaat altijd nog even plassen. Heb ook hier geduld en blijf positief.

Geef een reactie