Zindelijk worden. Wanneer is een kind daar aan toe?

Zindelijk worden | Beloningssysteem MySunnyFace

Ouders zien vaak op tegen het zindelijk maken van een kind.
Zindelijk worden is inderdaad niet simpel maar ook weer niet heel ingewikkeld. Het komt allemaal neer op geduld.

Een van de belangrijkste dingen die je je af moet vragen, is of je kind aan zindelijkheidstraining toe is. Wanneer kinderen bewust worden van het feit dat ze controle hebben over hun plas en daar interesse in beginnen te krijgen kun je een start maken met het zindelijk maken. In de meeste gevallen begint dit vanaf de leeftijd van circa 2 tot 3 jaar. Dit is overigens slechts een gemiddelde leeftijd. Er zijn natuurlijk altijd kinderen die er al eerder of juist later aan toe zijn.

Zindelijk worden, wat zijn de signalen en waar moet je op letten?


Een kind is toe aan zindelijkheidstraining als:

Het zich bewust wordt dat hij/zij poept en plast

Het met jou mee wil naar het toilet

Het interesse krijgt in wat ze in hun luier hebben gedaan en dit ook willen zien.

Het controle lijkt te hebben over zijn/haar ontlasting. Vaak begint dat in bijvoorbeeld de douche met “Kijk eens mam wat ik kan!”

Het zich gaat afzonderen om een plasje te doen

Het begint te vragen om een schone luier

Hun luier een aantal uur achter elkaar droog blijft.

Zindelijk worden is een proces waar ongelukjes bij horen. Dit is volstrekt normaal. Verwacht niet van je kind dat het binnen enkele weken droog zal zijn. Jouw kind moet het werk doen en jij kunt eigenlijk alleen maar toekijken en afwachten. Natuurlijk kun je hem/haar zoveel mogelijk helpen en begeleiden, maar onthoud dat ieder kind alleen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo zindelijk zal worden.

Ga nooit aan de slag met een kind dat daar nog niet aan toe is of nog niet wil. Een kind dwingen om zindelijk te worden zal uitmonden in een eindeloze machtsstrijd met alle gevolgen van dien. Wacht het juiste moment af en je zult zien dat het sneller gaat dan je van te voren had verwacht.

Geef een reactie