Kind zindelijk maken ? Pas op voor de valkuilen!

kind zindelijk maken

Ga je beginnen met je kind zindelijk maken, dan is het belangrijk om je bewust te zijn van de valkuilen die daarbij op de loer liggen. Als er wordt begonnen met de zindelijkheidstraining moet je een aantal spelregels goed in de gaten houden. Als je deze punten bekijkt zullen vele waarschijnlijk denken “ja natuurlijk moet je dat niet doen“. Toch verliezen we allemaal wel eens ons geduld. Helemaal als het allemaal wat langer duurt dan verwacht. Als onderstaande punten worden vermeden, zal je kind eerder zindelijk zijn en wordt stress en een eindeloze machtsstrijd voorkomen.

Je kind zindelijk maken. Waar moet je opletten als je hiermee begint.

  1. Laat het kind niet te lang op het potje of op de wc zitten. Ze kunnen daardoor een hekel krijgen aan het toilet en zich vervolgens gaan verzetten. Gewoon beginnen met een aantal minuten per keer.
  2. Als het kind geen plasje heeft gedaan is het ook goed. Het gaat om het wennen aan de wc of het potje en niet om het resultaat.
  3. Zet niet te veel druk achter het plassen op de wc of het potje. Praat er niet teveel over en hou het ontspannen. Ieder kind doet het op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.
  4. Sommige kinderen vinden het echt eng om naar de wc te gaan. Wees daar bewust van en neem die angst altijd serieus. Neem kleine stapjes en praat met je kind over zijn angst. Hierdoor kun je achter komen wat ze nou zo eng vinden en eventueel deze angst wegnemen.
  5. Laat het kind nooit voor straf met een vieze broek rondlopen.
  6. Zodra je voor jezelf hebt besloten om de luier af te laten, laat dat dan ook zo. In sommige situaties is het natuurlijk makkelijker om gewoon de luier weer om te doen, maar hierdoor kan je kind terugvallen in zijn oude patroon. Al die bloed zweet en tranen zijn dan voor niets geweest en voor je het weet kun je weer van voor af aan beginnen.
  7. Ga niet overhaast te werk. Je kind kan hierdoor gestrest raken met alle gevolgen van dien.

Tenslotte moet iedere ouder bedenken dat er momenten zullen zijn van teleurstelling. Laat dat absoluut niet aan je kind merken. Besef dat het geen onwil is, maar dat zindelijk worden een proces waar het kind doorheen moet.

Geef een reactie