Een beelddenkend kind in de klas. Tips voor leerkrachten!
Hoe herken je een beelddenkend kind in de klas?
Lees meer….
Lees meer….
Mijn zoon ging dit jaar op vijfjarige leeftijd naar groep 3 van de basisschool. Aan het begin van het jaar merkten wij al dat hij er heel veel moeite mee had. In het begin denk je dat dit te maken heeft met de overgang en dat het allemaal wel goed komt als hij eenmaal gewend is. Helaas werd het gedurende het schooljaar in plaats van beter eigenlijk steeds slechter. Slechte concentratie, tegenvallende Cito-toets, slecht rapport, negatief gedrag op school.
Volgens de juf een slechte woordenschat, terwijl hij mij de oren van mijn hoofd kletst in prachtige volzinnen. Ik was op alles voorbereid, maar dat toch niet. Ik heb een slimme zeer creatieve zoon en hoe komt het nou dat hij op school een heel ander kind is. Na onderzoek is eruit gekomen dat onze zoon een beelddenker is. Door zijn beelddenken bleven zijn schoolprestaties achter.
Beelddenken versus schoolprestaties.
Lees meer….
Volgens onderzoek zitten er in iedere klas wel één of twee beelddenkers. In het onderwijs is er helaas nog te vaak weinig begrip voor beelddenkende kinderen. In de kleutergroepen lijkt er nog niet zoveel aan de hand. Dit komt doordat de stof in die groepen in beelden (visueel) aan de kinderen wordt aangeboden. Daar kunnen ze goed mee overweg. Vanaf groep drie kunnen problemen ontstaan met lezen, taal en rekenen. Dat komt omdat de manier van lesgeven niet aansluit bij hun manier van leren. Een beelddenkend kind denkt niet alleen op een andere manier, maar leert ook anders. Vaak kan een leerkracht, die niet bekend is met beelddenken, niet goed uitleggen waar het probleem zit. Het lijkt een intelligente leerling, maar het komt er gewoonweg niet uit. Kinderen voelen zich niet begrepen en kunnen dat uiten door zich slecht te gedragen in de klas.
Lees meer….