Opvoeden hoe doe je dat?

Opvoeden van kinderen

6 jaar geleden werd mijn zoon geboren en werd ik op 36 jarige leeftijd moeder. Voor de geboorte dacht ik natuurlijk al veel na over hoe ik hem zou gaan opvoeden.

Ikzelf was zo iemand die vond dat een kind gewoon behoorde te luisteren naar zijn/haar ouders. Ik vond dat kinderen respect dienden te hebben voor hun ouders en dat een grote mond echt niet kon. Op die manier ben ik zelf vroeger opgevoed en ik dacht dat dit de beste manier zou zijn om ook mijn zoon op te voeden. Ik dacht een verantwoordelijke ouder te worden waar mijn kind naar zou luisteren, en dacht dat met een strenge opvoeding voor elkaar te krijgen.

Oeps.., wat ben ik daar van terug gekomen!

De kinderen van tegenwoordig zijn in veel gevallen veel wijzer en mondiger dan vroeger het geval was. Ze kunnen vaak over alles meepraten en leren al vroeg om een eigen mening te hebben. Daar is natuurlijk absoluut niks mis mee, dat maakt het opvoeden nou juist zo leuk.

Ik moest dus bijsturen. Ik had een andere aanpak nodig. Dat betekende niet dat ik bepaalde normen en waarden liet vallen. Ik vond deze nog steeds heel belangrijk. Alleen de manier waarop ik deze aan mijn zoon ging leren paste ik aan.

Opvoeden is samenwerken en geen eenrichtingsverkeer!

Respect dwing je alleen af als je ook respect hebt voor de mening en gevoelens van je kind. Dit had ik al vrij snel in de gaten, maar vereist als “strenge” ouder wel wat aanpassingsvermogen. Hoe ging ik omschakelen en oh wat was dat spannend.

Als moeder van een pittige zoon kwam ik er dus al snel achter dat mijn manier niet ging werken. Ik begon te zoeken naar een manier van opvoeden met een positieve aanpak. Ik merkte dat ik sneller resultaat boekte als ik het gewenste gedrag meer positieve aandacht gaf, in plaats van mij alleen maar te richten op het negatieve gedrag. Ik deed dit door middel van stickers. Grote stukken karton waarop ik de stickers voor goed gedrag plakte. Ik had ze echt overal hangen, van het toilet tot in de slaapkamer.
En… het werkte!

Ik veranderde hierdoor in een ontspannen gezellige moeder en wat een verschil was dat!!

Dit is de motivatie geweest om deze site voor jullie samen te stellen. Bekijk hier onze demo. Daar kun je zien wat het beloningssysteem doet en vooral hoe leuk het is om ermee te werken. Opvoeden wordt echt een stuk leuker met het beloningssysteem van MySunnyFace.

Geef een reactie