Een beelddenker, hoe herken je die?

Beelddenker | MySunnyFace Online Beloningssysteem

Een testje om uit te vinden of jouw kind een beelddenker is, door bijvoorbeeld het kind de vraag te stellen Gras is…..?

De meeste kinderen zullen dan vrij snel antwoorden met “GROEN”.

Een beelddenker daarentegen zal met een heel uitgebreid en een niet voor de hand liggend antwoord komen zoals bijvoorbeeld “geel met groen en een beetje bruin” of “allemaal sprietjes”.

Hieronder staan een aantal eigenschappen die soms sterk bij beelddenkers aanwezig zijn. Zijn de veel van onderstaande kenmerken sterk aanwezig bij jouw kind, dan kan het zijn dat hij/zij een beelddenker is. Ik zou je dan zeker willen aanraden je in dit onderwerp te verdiepen. Op die manier kun je leren je kind beter te begrijpen en begeleiden. Beelddenken is een talent en zeker geen gedragsstoornis.

Eigenschappen van een beelddenker.

Lees meer….

Denken in beelden, een lastig talent!

Denken in beelden een lastig talent

Denken in beelden is een talent. Beelddenkers zijn mensen die in beelden denken in plaats van in woorden. Het is een creatieve en drie-dimensionale manier van denken. Ongeveer 5% van alle kinderen denkt in beelden. Ze zijn in de meeste gevallen creatief, slim en ook zeer gevoelig. Ze hebben een eigen manier van communiceren en zijn razendsnelle denkers. Ze zien vaak de oplossing al voor zich terwijl ze niet kunnen uitleggen hoe ze daaraan gekomen zijn. Dit kan op school lastig zijn. We leven namelijk in een taalkundige wereld. Communiceren doen we met woorden en niet in beelden. Al die beelden in die “koppies” moeten dus eerst worden omgezet in taal.

Lees meer….

Klikspaan…..Boterspaan! Wat te doen als kinderen klikken.

Klikkende kinderen

Van klikken spreken we als een kind bijvoorbeeld aan een volwassene vertelt (verklapt) dat een ander kind iets stouts of verkeerds heeft gedaan. Als er wordt geklikt met als doel een waarschuwing af te geven is er natuurlijks niks verkeerds aan klikken. Ik wil dan ook niet spreken van klikken maar van waarschuwen. Klikken met als doel iemand te verraden om er zelf beter van te worden moet naar mijn mening nooit worden gestimuleerd.

Wanneer is klikken negatief?
Waar trekken we de grens en hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Lees meer….

ADHD bestaat niet!

druk gedrag kinderen_ ADHD

Schrikken jullie ook van de titel ADHD bestaat niet?

Adhd bestaat niet was de kop van een artikel die ik enige tijd geleden op internet tegenkwam. Ook ik schrok hiervan en dacht in eerste instantie zo die durft..!

De schrijfster van het artikel had door deze stelling direct mijn aandacht. Later in het artikel werd de stelling natuurlijk afgezwakt, maar ook ik vraag me regelmatig af hoe het komt dat er in deze tijd zoveel kinderen getest worden op ADHD. Spreken we hier over een hype of zijn er andere redenen voor?

Zijn de kinderen van nu echt zo anders als de kinderen van jaren geleden?

Lees meer….

Luisteren naar je kind is belangrijker dan je denkt!

Luisteren naar je kind | MySunnyFace Online Beloningssysteem

Je kent het vast wel…,

Half luisteren naar je kind. Je kind is boos of verdrietig om iets wat in jouw ogen eigenlijk niet zoveel voorstelt.
Luisteren doe je dan maar half en vaak heb je bij dit soort situaties ook de neiging te reageren met uitspraken als “Ach, zo erg is dat toch niet” of “Maak je niet zo druk”.

Op zo’n soort reactie zit je kind nou net niet te wachten, maar weet jij veel. Jij probeert de situatie snel voor hem op te lossen door het probleem als het ware weg te wuiven. Niet luisteren naar je kind zal ervoor zorgen dat hij/zij daardoor nog bozer of verdrietiger wordt en de goede sfeer in huis is opeens ver te zoeken. Hij/zij vertrekt stampvoetend naar zijn kamer en de rest van de dag is hij onhandelbaar.

Als ouder heb je soms geen idee waar die heftige reactie vandaan komt en spreekt dit dan uit met “stel je niet zo aan” of “zit niet zo te mokken”. Je kind zal zich de rest van de dag onuitstaanbaar gedragen waar jij in mee gaat en zo ook steeds nukkiger wordt. Voor je het weet zit je in een negatieve spiraal die de rest van de dag voor jullie kan verpesten en dat alleen maar door niet echt te luisteren naar je kind.

Wist u dat het gedrag van uw kinderen sterk samenhangt met hoe ze zich voelen? Door beter te luisteren naar je kind zal zijn gedrag verbeteren.

Lees meer….