Mam, waar heb je de I-pad verstopt? Over computergebruik van kinderen.

computergebruik kind_MySunnyFace beloningssysteem

Computergebruik van kinderen is op het moment een veel besproken onderwerp.
De titel van dit artikel zegt eigenlijk al genoeg. Dit is in mijn geval vaak de eerste vraag die mijn 6 jarige zoon aan mij stelt als hij thuis komt van school. Zelfs nog voordat hij zijn jas en schoenen uit heeft getrokken. Natuurlijk ben ik niet de enige die hier mee te maken heeft, maar soms maak ik me wel zorgen over het computergebruik van mijn kind.

Op zijn tijd duik ik dan het internet op, om te kijken wat wel en wat niet goed is voor jonge kinderen. Daar kom ik dan vervolgens veel verschillende berichten en onderzoeken tegen die elkaar ook vaak tegenspreken. Ik zie dan door de bomen het bos niet meer en ben dan vervolgens weer aangewezen op mijn eigen gevoel over wat wel en niet kan.

Veel onderzoeken over computergebruik bij kinderen spreken elkaar tegen. Na het lezen daarvan weet je echt niet wat nou goed en wat nou slecht is.
Dit komt volgens mij, omdat er verschillende belangen zijn bij dit soort onderzoeken. Sommige opdrachtgevers hebben belang bij een negatieve uitkomst, terwijl een onderzoek dat wordt ingesteld door voor een bedrijf dat games ontwikkeld een positieve uitkomst natuurlijk veel gunstiger is.

Aan computergebruik van kinderen zitten zoals bij veel dingen zowel positieve als negatieve kanten. Zolang we daar gezond en weloverwogen mee omgaan is er niets aan de hand. Alles met mate, is mijn motto.

Wat doen die computers in de kleuterklas???

Ik weet nog goed dat ik mijn zoon twee jaar geleden voor het eerst naar de basisschool bracht. Ik kan me nog goed herinneren dat ik toen echt verbaasd was daar twee computers aan te treffen. Doe mij maar die poppenhoek dacht ik nog. Toch heb ik mijn mening daarover inmiddels bijgesteld. Er zijn namelijk wel degelijk hele leuke en leerzame producten op de markt waar ik volop gebruik van maak.

Jonge kinderen het gebruik van computers bij brengen hoort ook bij educatie. Als het dan ook nog op een leuke speelse manier gaat dan is daar natuurlijk niets mis mee.

Is de computer een primaire levensbehoefte?

Jongeren zullen hier waarschijnlijk volmondig ja op antwoorden. Natuurlijk valt de computer niet onder een primaire levensbehoefte zoals eten, drinken en slapen, maar ik denk dat het wel een hele belangrijk onderdeel is geworden in ons leven. Was het hebben van een computer een aantal jaren terug nog pure luxe, inmiddels kunnen we denk ik wel spreken van een belangrijke levensbehoefte. Zonder een computer en emailadres kun je waarschijnlijk over een aantal jaar al nergens meer terecht.

Computers zijn in onze maatschappij gewoonweg niet meer weg te denken. In veel gezinnen zijn er vaak meerdere van dit soort producten aanwezig. Denk bijvoorbeeld maar aan onze mobiele telefoon waarop allerlei spelletjes gespeeld kunnen worden, de Nintendo WIJ die veel kinderen hebben, de Playstation voor de wat oudere kinderen, de Nintendo DS voor onderweg en natuurlijk de tablets die door steeds meer gezinnen worden aangeschaft.

Ikzelf zeg altijd tegen mijn zoon dat je van computerspelletjes vierkante ogen krijgt. Dit gelooft hij nu nog en dit is voor mij dus een leuke manier om hem te stimuleren om iets ander te gaan doen.

Hij vraagt mij nog regelmatig “Mam, heb ik al vierkante ogen?”  Als ik het genoeg vind roep ik meestal “ ja al bijna mannetje”.  Hierdoor kiest hij er zelf voor om te stoppen. Ik weet niet hoelang dit nog duurt, maar ik houd het er nog maar even in.

Is dit computergebruik en het spelen van games nu juist goed of slecht voor kinderen?

Zoals ik al eerder schreef, Alles met Mate !

Je kunt niet perse stellen dat computers goed of slecht zijn. Zolang je bepaalde spelregels in acht neemt vind ik dat het spelen van computerspelletjes niet slecht is voor kinderen. Stel voor jezelf en je kinderen dus een aantal spelregels vast en geef zelf natuurlijk het goede voorbeeld. Wees daar consequent in, dat is echt heel belangrijk. Als je dit niet doet, loop je de kans dat je steeds wat meer toelaat en voor je het weet ontstaat er een situatie die echt schadelijk kan zijn voor (jonge) kinderen.

De meningen hierover zullen ongetwijfeld verdeeld zijn, maar dit is mijn persoonlijke visie en iedereen mag daar natuurlijk op zijn eigen manier mee omgaan.

Positieve aspecten & negatieve aspecten van gamen en computergebruik.

Onderstaand een overzicht van positieve + en negatieve – aspecten van computergebruik.

Positief:

—————————————————————————-

 1. Positieve effecten op de oog- handcoördinatie
 2. Het denkvermogen wordt gestimuleerd
 3. Van (goede) computerspelletjes kun je leren en wordt je slim
 4. Spelen met de computer verhoogd de concentratie
 5. Creativiteit en fantasie worden geprikkeld
 6. Op jonge leeftijd leren omgaan met de computer is zinvol voor later.
 7. Computerspellen kunnen tegenwoordig ook met anderen gespeeld worden. Hierdoor heeft het ook een sociaal aspect.
 8. Het leren omgaan met de computer is belangrijk voor later.

Negatief:

—————————————————————————-

 1. Het te lang en te vaak spelen van computerspelletjes gaat ten koste van andere bezigheden.
 2. Kinderen die te lang achter de computer zitten krijgen te weinig beweging.
 3. Kinderen die individueel spelen onderhouden te weinig sociale contacten.
 4. Een verkeerde houding achter een computerscherm heeft een negatief effect op het lichaam.
 5. Kinderen die te vaak computerspelletjes spelen zijn soms minder geduldig en kunnen gefrustreerd raken van moeilijke spellen.
 6. Bij veel games en op internet worden kinderen blootgesteld aan agressie en geweld.
 7. Er bestaat een kans dat kinderen “verslaafd” raken aan een bepaald spel.

 

Hoe ga ik verantwoord met het computergebruik van mijn kinderen om?

JONGE KINDEREN GEEN GEWELD

Dit is mijn belangrijkste spelregel. Dit vind ik namelijk echt niet nodig. Houdt bij de aanschaf of het gebruik van computerspelletjes goed de leeftijdscategorie in de gaten. Neem deze serieus, want deze wordt echt niet voor niets vermeld. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen namelijk (nog) geen goed onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Met alle gevolgen van dien.

Speel de games van je kinderen eerst zelf!

Ook al voldoet het spel aan de leeftijdseisen, dan nog kan het zijn dat je het spel absoluut niet geschikt vind. Je zult verbaasd zijn over hoeveel spellen die speciaal zijn ontwikkeld voor jonge kinderen in meer of mindere mate geweld of agressie bevatten. Onderschat dat niet! Door de spellen eerst zelf te spelen krijg je inzicht in het spel dat je kind speelt en kun je controleren of het past bij jouw kind.

Maak afspraken over hoe lang je kind achter de computer mag.

Maak daar overigens een totaalpakket van. Want naast computer hebben we natuurlijk ook nog de telefoon, de spelcomputer en de Ipad etc. Deze vallen voor mij allemaal in dezelfde categorie.

Er bestaan geen eenduidige richtlijnen voor wat acceptabel is.
Ik zelf vind voor een kind vanaf 5 a 6 jaar 1 uur per dag meer dan genoeg. Voor jongere kinderen is af en toe een half uurtje al meer dan voldoende. Volg hierin gewoon je gevoel. En gebruik hiervoor bijvoorbeeld het ouderwetse kookwekkertje.

Kijk uit voor eigenbelang! Hier bedoel ik mee te zeggen dat kinderen achter de computer ineens hele lieve en rustige kinderen zijn. Het is voor ons ouders natuurlijk fijn dat je bijvoorbeeld zelf ook nog even wat werk kunt verrichten, want je kind zal op dat moment jouw aandacht niet vragen. Dit kan voor ouders een motivatie zijn om extra soepel om te gaan met de afgesproken computertijd. Ik betrap mezelf daar ook wel eens op, maar kijk echt voor uit voor deze valkuil.

Zet de computer op een centrale plek.

Hierdoor houd je het overzicht en controle op het gebruik van de computer door jouw kind(eren). Zorg dat je weet wat ze spelen en wat ze bijvoorbeeld op internet doen. Er is voldoende software beschikbaar om kinderen veilig te laten surfen op internet. Ga even naar Google is mijn advies. Hier vind je een overzicht van alle beschikbare producten. Ik heb zelf geen ervaringen met zo’n soort product omdat ik er zelf voor gekozen heb om gewoon altijd in de buurt te blijven.

Speciaal voor onze leden hebben we een methode bedacht, waarmee je op een leuke manier samen met je kind zijn computergebruik kunt regelen. Registreer je vandaag nog en maak kennis met ons online beloningssysteem en vele extra’s.

Geef een reactie