Beloningssysteem voor Zindelijkheidstraining.

Beloningssysteem voor zindelijkheidstraining

Wanneer zet je een beloningssysteem voor zindelijkheidstraining in?

Als je kind voor het eerst aan gaat geven dat het toe aan het potje of de wc kun je beginnen met het trainen van de zindelijkheid. Wij hebben daarover een nuttig artikel geschreven en willen je erop wijzen dat het belangrijk is om er zeker van te zijn dat je kind er echt aan toe is. Hoe weet je dat een kind toe is aan zindelijkheidstraining? Begin niet met de training als een kind dat daar nog niet aan toe is. Wacht het juiste moment af en je zult zien dat het sneller gaat dan je van te voren had verwacht.

Om de training extra leuk te maken, kun je ons beloningssysteem inzetten.

Op welke manier gebruik je ons beloningssysteem voor zindelijkheidstraining?


Voor een uitgebreide uitleg over zindelijkheidstraining wil ik jullie verwijzen naar mijn artikel “Hoe kun je zindelijkheid trainen?”
Het is namelijk belangrijk om voor een goed en snel resultaat een aantal spelregels in acht te nemen.

Een beloningssysteem kun je inzetten ter motivatie.

Leg ten eerste duidelijk en in stapjes uit wat er van hem/haar verwacht wordt. In principe kun je voor iedere stap het beloningssysteem inzetten. Omdat zindelijkheidstraining voor een kind best een hele opgave is kun je het beste beginnen om één stap per keer te belonen. Zet dus liever niet meerdere doelen (stappen) tegelijk in. Begin bijvoorbeeld om je kind af en toe op het toilet of het potje te zetten en stel dat als doel. “Ik kan al zelf op het potje”

Volgende doelen kunnen zijn:

  • Ik vraag zelf om het potje als ik moet plassen.
  • Ik doe een plasje op de wc (op het potje)
  • Ik kan zelf de wc doortrekken
  • Ik kan al een x aantal uur zonder luier.
  • Ik ben ’s nachts droog.

Hoe werkt het beloningssysteem voor zindelijkheidstraining?

Je kiest allereerst het doel dat jullie willen bereiken. Bij dit doel kun je een leuke scorekaart uitkiezen. Je kunt daarvoor kiezen uit diverse leuke thema’s. Voor elke goede poging of resultaat kun je je kind belonen met een gouden munt. Deze worden verzameld zijn/haar persoonlijke scorekaart. Als de scorekaart vol is ontvang hij/zij een diamant. Zodra deze diamant verdiend is volgt de uitgekozen beloning.

Omdat het hier vaak gaat om vooral jonge kinderen is het het beste om te starten met een korte kaart scorekaart. Er hoeven dan minder gouden munten verdiend te worden zodat het kind gemotiveerd blijft.

Tenslotte wil ik jullie melden dat het belangrijk is om je bewust te zijn van de valkuilen die op de loer liggen. Als je deze valkuilen weet te vermijden, zal je kind eerder zindelijk zijn en voorkom je een hoop stress.

Meer weten over ons beloningssysteem? Ons Demo Abonnement is geheel gratis!

Geef een reactie