Mijn kind wil niet eten! Wat kan ik eraan doen?

Kinderen die slecht eten | Beloningssysteem MySunnyFace

Kinderen die slecht eten komt vaak genoeg voor en kan voor ouders heel vervelend zijn. Hoe frustrerend is het als je iedere dag strijd moet voeren om er een paar hapjes in te krijgen. Als je deze strijd aan moet gaan zal je het altijd verliezen. Je kunt een kind namelijk niet dwingen om te eten en dat hebben ze vaak al snel in de gaten.

Bij kinderen die slecht eten is het belangrijk dat je vooral niet aandringt. Dit werkt meestal averechts. Ga ook geen straffen uitdelen als je kind niet eet. Je maakt hier het probleem alleen maar groter mee. Eten moet gezellig zijn. Als er een goede ontspannen sfeer aan tafel heerst, zal een kind beter eten. Eten staat dan voor gezelligheid.

Om je kind beter te laten eten, kun je kiezen voor een beloningssysteem.

Gebruik een beloningssysteem voor kinderen die slecht eten.

Een beloningssysteem voor kinderen die slecht eten werkt, maar voordat je begint moet  je wel goed nadenken over de manier aanpak. Een kind heeft namelijk van nature een mechanisme dat ervoor zorgt dat het stopt als het genoeg gegeten heeft. Het is van belang dat dit mechanisme niet verstoord wordt door alsmaar te belonen. Hierdoor kan je kindje, ondanks dat het vol zit, teveel eten alleen maar om de beloning te verdienen. Beloon een kind dus liever niet alleen voor het leegeten van zijn/haar bord, maar beloon het liever voor bijvoorbeeld betere eetgewoontes of voor het proberen van smaken.

Het beloningssysteem kun je bijvoorbeeld gebruiken om:

 • Je kind te stimuleren om verschillende smaken te proeven
  Nieuwe smaken proberen is jullie doel, gewoon 1 hapje. Spreek af dat als het echt vies is, ze het mogen uitspugen. Hierdoor is het sneller geneigd om een hapje te proeven. Dwing een kind dus niet om iets te eten dat ze echt niet lekker vinden. Pas na een aantal keer zal je kind de smaak leren waarderen. Wat ze vorige week nog hebben uitgespuugd, kunnen ze op een dag gewoon wel lekker vinden. Ze zijn dan aan de smaak gewend.
 • Hem/haar (meer) fruit en of groente te laten eten
  Bied veel afwisseling maar probeer één groente of fruit per keer. Niet te veel smaken ineens.  Als je kind een bepaalde groente of fruit heel lekker vind, biedt ze dat dan gewoon wat vaker aan. De rest komt later wel.
 • Je kindje zelf (met mes en vork) te leren eten
  Houd hierbij goed rekening met de leeftijd van je kindje. Het is natuurlijk fijn als kinderen netjes eten, maar daar moeten ze qua motoriek wel aan toe zijn. Het proberen op zich is al een hele opgaven. Beloon ze daar dan ook voor, ook al gaat het de eerste paar keren niet goed. Gebruik voor een jonger kind bijvoorbeeld een diep bord. Dat zal al heel wat geknoei voorkomen.
 • Het te leren dat het rustig aan tafel blijft zitten totdat iedereen klaar is
  Zorg voor gezelligheid aan tafel. Ga dus geen vervelende issues bespreken aan tafel. Zo gaat een kind eten associëren met gezelligheid en zal het minder snel geneigd zijn van tafel te gaan of te gaan jengelen. Houd hier wel rekening met de leeftijd van je kindje. Een jong kind kun je niet dwingen om uren aan tafel te blijven zitten. Hoe gezellig het ook is, dat houden ze vaak niet vol.
 • etc.
  Er zijn natuurlijk nog vele andere doelen te bedenken die je zou willen bereiken. Heb je en goed idee, zouden wij het leuk vinden als je dat met ons deelt.
 Met ons online beloningssysteem wordt eten een stuk leuker. 

Wil je weten hoe ons beloningssysteem voor kinderen die slecht eten werkt?

Geef een reactie