Belonen van kinderen. 10 Tips en adviezen voor een betere werking van een beloningssysteem.

Onderstaande Tips en Adviezen over het belonen van kinderen kunnen je wellicht een eindje op weg helpen als je MySunnyFace beloningssysteem gaat gebruiken. Natuurlijk heb jij het als ouder zelf helemaal voor het zeggen maar, SunnyMoo’s beloningssysteem zal het beste werken als je zoveel mogelijk rekening houdt met deze punten.

 • Voorbereiding op het gebruik van een beloningssyteem

  Bereid je kind voor op het gebruik van het beloningssysteem. Leg duidelijk uit wat er van hem/haar verwacht wordt hoe het belonen werkt en wat hij/zij kan verdienen.

 • Tijdstip van belonen van kinderen

  Spreek voor het belonen een vast tijdstip af met je kind. Streef ernaar om de beloningskaarten dagelijks op dezelfde tijd bij te werken. Kinderen vinden dat prettig en zullen er naar uitkijken.

 • Postitieve insteek

  Gebruik altijd een positieve insteek. Beschrijf bijvoorbeeld welk goed gedrag je wilt belonen en niet het gedrag dat je afkeurt. Als je wilt dat je kind niet iedere dag (meerdere malen) uit haar bedje komt stel dan als doel “Ik slaap in mijn eigen bedje” in plaats van “niet bij papa en mama in bed”. Het belonen van het gewenste gedrag wordt dan centraal gesteld en niet het ongewenste gedrag.

 • Aantal doelen dat je wilt belonen

  Stel niet teveel doelen in een keer. Dit houdt kinderen gemotiveerd. Aangeraden wordt om eerst 1 à 2 doelen per keer goed af te ronden. Kies de doelen die voor jou op dat moment het meest belangrijk zijn. De uiteindelijke beloning zal snel leiden tot nieuwe aanvraag van het kind zelf. Daarna kun je een volgend gedrag aanpakken, waarbij je kind de beloning natuurlijk liefst nog sneller zal willen verdienen. Dit houdt het leuk en spannend.

 • Haalbare doelen

  Zorg ervoor dat de doelen haalbaar zijn en stel in geen geval doelen waar een kind nog niet aan toe is! Een kind dat er bijvoorbeeld nog niet aan toe is zal je echt niet aan kunnen leren om op het potje te plassen. Belonen heeft dan geen nut.

 • Keuze van de Scorekaart

  Voor de allerkleinste is het soms (nog) moeilijk om de kaarten vol te krijgen. In dat geval raden wij aan om te starten met belonen op de kleinere scorekaart. Ook kun je er eventueel voor kiezen om bij gebruik van de grotere kaarten, de kaart meerdere keren per dag bij te werken.

 • Op welke leeftijd kunt u starten met belonen

  Onze website richt zich op kinderen in de leeftijdscategorie van ongeveer 2 tot 8 jaar. Soms zijn kinderen al eerder toe aan het gebruik van ons systeem of vinden het op latere leeftijd ook nog leuk. Wij hanteren daarom geen leeftijdslimiet.

 • Houdt bij het belonen van kinderen de beloningen sociaal.

  Een kleine originele beloning is voldoende voor een goede werking van ons beloningssysteem. Als er regelmatig grote cadeaus worden gegeven, zal een klein cadeau kinderen niet meer motiveren om ergens aan te werken. Zoek naar beloningen die jouw kind aanspreken en bespreek die vooraf. Laat de kinderen liefst zelf uit een aantal beloningen kiezen.

 • Eens verdiend blijft verdiend.

  Verdiende munten kunnen niet worden afgenomen. Als een kind op een dag het doel niet heeft gehaald, wordt er geen munt verdiend. Neem nooit een verdiende munt of beloning af als je kind zich op een ander punt heeft misdragen.

 • Complimenten

  Belonen van kinderen kan ook in de vorm van complimenten. Een compliment krijgen vind iedereen fijn oud of jong. Het is altijd goed om complimentjes voor goed gedrag te geven.

Reacties zijn gesloten.