ADHD bestaat niet!

druk gedrag kinderen_ ADHD

Schrikken jullie ook van de titel ADHD bestaat niet?

Adhd bestaat niet was de kop van een artikel die ik enige tijd geleden op internet tegenkwam. Ook ik schrok hiervan en dacht in eerste instantie zo die durft..!

De schrijfster van het artikel had door deze stelling direct mijn aandacht. Later in het artikel werd de stelling natuurlijk afgezwakt, maar ook ik vraag me regelmatig af hoe het komt dat er in deze tijd zoveel kinderen getest worden op ADHD. Spreken we hier over een hype of zijn er andere redenen voor?

Zijn de kinderen van nu echt zo anders als de kinderen van jaren geleden?


Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van 50 jaar geleden echt niet anders zijn dan de kinderen van deze tijd. Hoe komt het dan dat ADHD tegenwoordig zo’n veel besproken onderwerp is?

Ik ben van mening dat er in onze huidige maatschappij weinig begrip en geduld is voor chaotisch en druk gedrag. Op scholen bijvoorbeeld, wordt er veel van kinderen verwacht. Er wordt van ze verwacht dat ze, liefst rustig en stil, 6 uur lang op een stoeltje zitten. Ze moeten er in veel gevallen zelf voor zorgen dat hun werk op tijd af is. Ze moeten geduldig zijn, wachten op hun beurt, netjes werken, goed scoren met cito toetsen en ga zo maar door. De klassen van tegenwoordig worden steeds groter en dan is er voor drukke kinderen geen begrip meer. Gewoonweg omdat daar geen tijd voor is.

Vooral jongens hebben hier op school veel last van, terwijl het in de veel gevallen gewoon kwajongens zijn waar niets mis mee is.

Geniet van je kind zoals hij/zij is.

Laat kinderen zichzelf zijn! Daar worden ze alleen maar sterker van. Kinderen moeten vrij kunnen spelen en fouten mogen maken. Daar leren ze van. Het is bewezen dat als kinderen daarin te veel geremd worden ze sneller last hebben van angsten en depressies. Ouders laat jezelf niet gek maken door teveel waarde te hechten aan meningen van anderen, maar geniet van je kind zoals hij/zij is.

Doet je kind niet wat je zegt?

Dit is vaak de grootste frustratie van ouders.

Vergeet niet dat een heel belangrijk deel van de opvoeding bestaat uit geven van het goede voorbeeld. Ouders spelen hier een grotere rol in dan ze vaak denken. Geef altijd het goede voorbeeld. Jouw kind doet dan misschien nooit wat je zegt, hij/zij zal zeker jouw voorbeeld volgen.

Houdt van je kinderen zoals ze zijn!

Biedt je kinderen een ideale omgeving om in op te groeien. Probeer je kind te begrijpen, ook als hij/zij zich slecht gedraagt. Heb geduld bij ongewenst gedrag, communiceer en corrigeer waar nodig.

Plaats je kind nooit in een hokje en bestempel het niet met een slechte eigenschap. Accepteer ook zijn/haar minder goede kanten. Dit geeft een kind zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld is een van de belangrijkste vaardigheden die je je kind kunt bieden. Zij zullen daar hun hele leven profijt van hebben.

Als je na het lezen van dit artikel toch je twijfels hebt over je kind en heb je toch het gevoel dat er in jouw situatie toch sprake kan zijn van ADHD? Dan wil ik je aanraden om professionele hulp in te schakelen. Het is niet erg om hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt. Vaak zijn een paar tips en handvatten al voldoende om een grote verandering in jullie situatie teweeg te brengen. En daar zal het hele gezin profijt van hebben!

Geef een reactie